Google Panda ve Penguen Algoritmasına Göre 4 Güven Faktörü

Google ilk olarak Panda algoritmasını tasarlamış olan, Google’ın baş mühendisi Amit Singhal herhangi bir web sitesinin güvenilirliğini belirlemek için baktıkları faktörlerin bir listesi verilmişti. Bu Panda algoritması iki yıl önce oldu, fakat bugün gözden geçirdiğimizde sitelerin çoğu hala Google’ın gözünde “güvenilmezlik” belirtileri gösteriyor. Google, son iki yılda Panda ve Penguen algoritmalarını geliştirerek daha ayrıntılı bir şekilde geliştirmiştir.

Panda ve Penguen algoritmalarının en önemli noktası spam siteler. Örneğin, anahtar kelime doldurma gibi, sayfaları etiketler ile doldurmak gibi; Bundan bir kaç yıl önce sayfalara etiket doldurmak, anahtar kelimeleri sayfanın altına görünmez bir şekilde gövde rengi ile aynı renkte font seçimi işe yarıyordu; fakat o günler tarih oldu. Google amca Panda ve Penguen algoritmaları ile bu tür siteleri ya sandbox’a gönderdi yada filtreye soktu. Bu tür siteler Google Panda ve Penguen algoritmalarına göre daha az güvenilir görünüyor, Google son günlerde ilk sayfa sitelerini de incelediğimizde Panda ve Penguen algoritmalarının katı bir şekilde uygulandığını görüyoruz.
Peki, bu Google Panda ve Penguen algoritmalarının temel güven prensipleri nelerdir?

  • Uzmanlık
  • Kapsam
  • Fazlalık
  • Anlam eksikliği

Yukarıda sıraladığımız bu güven faktörlerini aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıkladık. Sitenizin Google, tarafından nasıl göründüğünü ve sitenizi nasıl düzeltebilirsiniz? siteniz hakkında kendinize bu saoruları sorarak düzeltebilirsiniz.

Google Panda ve Penguen Algoritması Güven Faktörü No 1: Uzmanlık

Google ne sorar?: Web sitesini konuya hakim, konuyu bilen bir uzman ya da meraklısı tarafından yazılmış bir içeriği mi, yoksa her sitede kopyası bulunan birbirinin benzeri içerikler mi? Benzerliği olmayan bir şekilde, sitenin o konuda otoriter birisi tarafından mı hazırlanmış? Ayrıca, anlaşılabilir bir dilde, analiz yaparak veya daha ötesinde ilginç bilgiler içerir mi?

Eğer orijinal bir içeriğiniz yoksa veya kopya içeriğe sahipseniz siteniz Google a olumsuz bir sinyal gönderiyor olabilir.

Google Güven Faktörü No 2: Kapsamlılık

Ne Google sorar: Okunulan bu makaleyi, fotoğrafı, video yu bir arkadaşı ile, paylaşıyor mu ? Yada yer şu popüler sosyal medya ve yer imlerinde Facebook, Twitter, Pinterest, Reddit, StumbleUpon, Delicious, Tweetmeme, digg, FARK, Slashdot, Friendfeed, Clipmarks, Newsvine, Diigo gibi sitelerde paylaşılmış mı? Bu saydığım web sitelerinde paylaşılmıyor ise sitenizin yine olumsuz bir sinyal gönderiyor olabilir: Değerli olan bir içerik paylaşılır!
Eğer web sitenizde ki içerikler kullanıcıya yönelik değil sadece SEO amacı ile hazırlanmış bir web sitesi ise ve bu sitenin sayfalarını hazırlarken anahtar kelimleri dolduracağım diye saçma sapan anlamı olmayan bir makale var ise işiniz çok zor…

Peki Nasıl Düzeltirsiniz ?: Bloglar neden var? Unutmayın!. Bir blog fikri ona ve bu fikrini genel olarak yazdığı içerik ile pazarlayarak web sitenize değer katmaktır. Bu sunduğunuz ürün veya hizmetleri hakkında konuşarak, fikirlerinizi hedef kitlenize blog vasıtası ile sizin (ya da şirketinizin) uzmanlığını göstermek için bir araç olarak kullanabilirsiniz. Yani kısaca bildiğiniz ve çok iyi bildiklerinizi yazın kopyalamayın!

Anahtar kelimeleri bloğunuza koymaya çabalamak yerine sektöründen sıcak ve yeni konular hakkında yazmaya çalışın ve SEO için yazmayı (anahtar kelimeleri doldurmayı) unutun.

Google Güven Faktörü No 3: Fazlalık Anahtar Kelimeler uğruna spam yapmayın.

Google sorar ne? Benzer site yinelenen konular var mı, ya da biraz daha farklı bir anahtar kelime varyasyonları ile aynı veya benzer konularda gereksiz makaleler mi hazırlanmış?
Yinelenen kopya konular sitenin okuyucuları için faydasız ve daha öncekinin benzeri içeriklerden farkı olmayan web siteleri arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmesi imkansız gibi bir şeydir.

Bu gibi bir durum sitenizden Google’a olumsuz bir sinyal gönderiyor olabilir: Bu görünüşte bazı web sitesi sahipleri vazgeçmekte isteksiz olduğu kadar uzun süre iş görmüş eski bir SEO tekniğidir.

Google Güven Faktörü No 4: Anlam eksikliği

Ne Google sorar: Bu sizin web sitenize yazdığınız makalenin yazım, dilbilgisi, üslup ya da olgusal hataları var mı? Ve Ne kadar kaliteli bir içeriğe sahip? İçeriğin kontrolü yapılmışm? Yoksa Makale alelacele üretilmiş gibimi görünüyor?

Eğer yazım hataları var ise? Türkçe dersinde görmüş olduğumuz gibi cümle düşüklüğü var ise web siteniz Google’a olumsuz bir sinyal gönderiyor olabilir: Allah aşkına, makalenizi yazdıktan sonra dikkat edin! Yeniden makalenizi gözden geçirin ve tüm hataları düzeltmek için hazır değilseniz başka bir yerden içerik çekmek için otomatik programlar bot kullanmayın. Arama motorları için değil hedef kitleniz için yazın.

Google kesinlikle bu dört güven faktörüne bakar.

Check Also

2015 Yılı SEO Değerleri Nelerdir? SEO da Neye Odaklanmalısınız?

2014 yılı SEO stratejilerinde önemli değişiklikler olan bir yıl oldu ve bu yılın son günlerinde; …