SEO
SEO nedir? Seo web sitelerinin Google, Yahoo, Bing, ASK ve AltaVista gibi arama motorları ile daha fazla yer alma sanatına arama motoru optimizasyonu (SEO) denir.
Google, Yahoo ya da MSN arama sonuçlarında ön sıralarda yer almak için hiçbir şey ödemezsiniz.
Google a arama sonuçlarında ön sayfa sıralarında listelenmek için arama motoru Web Yöneticisi Kuralları’na uymak gerekir.
Tüm arama motorları, bir web sitesinden sitenize gelen linkleri kaliteli içeriğe sahip olduğunuzu düşünerek takip eder ve sitenizdeki içerikleri indeksler. Elbette sitenize gelen bütün linkleri kaliteli bağlantı olarak algılamaz, bunu yaparken birçok SEO uzmanı tarafından sırı çözülemeyen bir algoritma ile yapar. Aslında Google’ın algoritması çok basittir. Kullanıcılar için faydalı, kaliteli ve özgün içerik hazırla bende seni destekleyeyim. Peki, sitenizde kaliteli içerik olduğunu Google nasıl anlar? Şunu deneyebilirisiniz bu sayfadan her hangi bir paragrafı kopyalayın ve Google’da arayınız, arama sonuçlarında sadece SeoHit.org sitesi çıkacaktır. Bu sonuç sitenin özgün içeriğe sahip olduğunu gösterir.
Eğer sitenizde orijinal ve kaliteli içerik varsa, otorite siteler ve ziyaretçi sirkülasyonu fazla forum ve online ticaret sitelerinden kaliteli bağlantıların sitenize gelme şansı yüksektir. Sitenize gelen bağlantılar (rel=nofollow) etkili bir link ise arama motorları tarafından göz ardı edilecektir.
Arama motorları sitenizi diğer sitelerden sitenize giden bağlantılar ile bulabilir. Ayrıca sitenizi arama motorlarına kayıt ettirebilirsiniz.
Google örümcekleri bu linki ve sitenizin ana sayfasını indeksler SeoHit.org gibi.
Her gün yüz binlerce yeni web site adresi domain tescil edilmektedir fakat Google bu yeni web sitelerinin olgunlaşmadan yani domain yaşı = Rütbe = Güven teorisi ile güven kazanması için filtreler. Bu sözde “sanal teori” filtreleri şunlardır.
- Ben Google olarak web sitenize gelen bağlantıların kaliteli pagerank değeri yüksek sitelerden gelmesinin sitenizin değerli bir site olduğunu düşünürüm.
- Belirli anahtar kelime aramalarında sitenizin üst sıralarda olması için web sitenizin sayfalarında o anahtar kelime ve anahtar kelimelerin varyasyonlarının olması gerekir. Bununla beraber o anahtar kelimenin farklı varyasyonları ile sayfa başlığı, sayfa açıklaması ve anahtar kelimelerinde yer alması gerekir, eğer ilk sayfa için iddialı iseniz muhakkak anahtar kelimeniz domain seçimi yaparken domain içerisinde olmalıdır. Google domain ismi, uzantısı gov,edu, com, net, org ve hedeflenen coğrafi bölge ve uzantılar com.tr, gen.tr,co.uk, gc.ca gibi uzantılara Google sıcak bakar. Mesela com.tr uzantısı Google arama sonuçlarında SEO çalışması doğru yapıldıysa aynı domain farklı uzantılar Google.com.tr aramalarında çok daha başarılıdır. Mesela benim şu an elimde olan 4 aylık com.tr uzantılı bir domain aynı “saç kaynak” anahtar kelimesinde 7 yıllık diğer domainler ile ilk sayfada ve eminin 2 ay sonra ilk beş arasında olacak hatta ilk sıraya çıkacak. Seo’sunu yaptığım site www.sackaynak.com.tr
- Web siteniz Google tarafından arama sonuçlarındaki indeksler ile ödüllendirildiğinde sizde sitenizden pagerank değeri yüksek kaliteli sitelere bağlantı vermekten kaçınmayın. Kendisini ispat etmiş sitelere verdiğiniz link ile sizinde bu elit siteler kulübünün içerisinde yer aldığınızı ve bu siteler gibi olduğunuzu düşünür. Aynı teori ve mantıkla warez içerikler dağıtan, Black Hat Seo teknikleri, kopya içerik ve spam yapan sitelere verdiğiniz linkler ise size eksi not olarak geri dönecektir. Bunun etkisi sayfalarınızın indeksinin düşmesi ve arama motorlarından ziyaretçi sayınızın azalması olacaktır. Eski bir ata söz vardır “bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”, Google bu atasözünü çok sevmekte ve algoritmasında bunu bir felsefe olarak yansıtmaktadır.
- Web sitenizin ilk sayfada olması için bir ya da bir kaç anahtar kelime belirleyin bu anahtar kelimelerin farklı varyasyonlarını sitenizde dikkatlice spam yapmadan kullanın. Siteniz ve anahtar kelimeleriniz için Google Web Yöneticisi Araçlarından Anahtar Kelime Aracı’nı kullanarak Google kullanıcılarının arama alışkanlıklarının istatistiklerine olaşabilir ve bu anahtar kelimeleri en çok aranandan en az aranan ve genişletilmiş arama ile sizin anahtar kelimelerde farklı anahtar kelime çeşitlerini kullanmanıza olanak verir. Burada püf nokta anahtar kelimenizi hedeflemek elbette ama anahtar kelimenizde rekabet çok ise rekabeti daha düşük stratejik anahtar kelimeler ile sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz. Sitenize çektiğiniz ziyaretçiler eğer sitenizde yararlı bilgiler buluyorsa emin olun sitenizi takip edeceklerdir. Bu Google’ın gözünden kaçmayacaktır ve sizi bulunduğunuz sıralardan daha ön sıralara alacaktır. Tecrübelerimden biliyorum.
- Sitenize gelen linkler tek sayfa adresine gelmeli sitenizde bir çok sayfa olabilir bu durumda o link sizin yükselmek istediğiniz anahtar kelimenin olduğu sayfaya link almanız en güzeli, herhangi bir kategori veya sitenin ana adresine gelen link tek sayfaya gelen link kadar etkili olmayacaktır. Yani iç sayfa ve kategori sayfalarına alınan linkler X 10 etkili olacaktır.
- Bu sadece Google’ın kurallarına göre oynanan bir oyundur, kuralları belirleyen odur ve siz o kurallara uyarsanız kazanırsınız. Bunun içinde size güvenmesi gerekir, bu güveni Google’ın güvendiği bir sitenin güvenini kazanarak elde edebilirsiniz. Yani PageRank değeri yüksek 5 ve üstü sitelerden link alarak sitenizin güvenilir bir site olduğunu Google gösterir ve bununla birlikte özgün kaliteli içerikler sunarsanız Google’ın sevdiği dost sitelerden olursunuz ve ödülünüzde yüksek PageRank değeri ve bol ziyaretçi olur.
- Forum ve dizinlerden anahtar kelimeler ile link verilerek işaret edilmiş sitenize gelen ziyaretçiler sitenizi inanılmaz derecede üst sayfalara tetikleyecek etki yaratır. Hangi anahtar kelime ile sitenize giriş yapılıyorsa o anahtar kelimenin yıldızı siz olursunuz. İlk sayfaya çıktıktan sonra düzenli ve kaliteli içerik ile orada uzun süre kalırsınız.
- Sitenizde bir süre kopya içerik olursa Google sitenizi filtreler ve sadece site adresi ile bulunabilen bir iste olursunuz. O yüzden kopya içerikten kaçının hatta başka sitelerden alıntı yapıp düzenleme bile yapmayın Google hepsini anlar. Yok ben kopyalar düzenler ve Google yediririm mi diyorsunuz J Google sayfanızı göz ardı eder ve bir çöplük sitelerin yanına atar ve o çöplerin altında debelenir durursunuz. Google sünger gibidir özgün ve kaliteli içerikleri içine çeker.
- Google size kim link verdi? Sitenin neresinden hangi yöntemle link verilmiş? Yorumlarda profil link imi, ana sayfada footer bölümünde mi? Yoksa sitenin ana sayfa içeriğinde mi? Bunların hepsi Google algoritması ve sitenize biçeceği değeri belirler.
- Bir sitede yüzlerce hatta binlerce sayfa var olabilir, biz arama motorlarına yardımcı olmazsak kullanıcının istediği bilgileri Google ya da diğer arama motorları nasıl sunsun? İçeriklerinizi sunabilmesi için sizin bağlantılarınızı iyi etiketlemeniz gerekiyor evet tekrar ediyorum Anchor Text lere önem verin. Örnek vermek gerekirse web tasarımı ile ilgili bir yazımız var bu yazıya link verirken 3 değişik şekilde bağlantı verebiliriz,
- Web Tasarım için bağlantıyı tıklayın. DOĞRU ve Mükemmel bir bağlantı Örneğidir.
- http://www.seohit.org/web-tasarim İyi fakat mükemmel değil.
- Web tasarım için Buraya Tıklayınız. Çok kötü bir bağlantı şeklidir. Sitenize yarar değil zarar bile verebilir.
Nedeni ise Google Buraya kelimesinde sitenizin ilişkili önemli anahtar kelimesi olduğunu düşünecektir neyi anlatmak istiyorsanız neyi ima etmek istiyorsanız o kelime üzerinden site içi ve site dışından bağlantı verin ve durmayın hemen yapın.
SEO kuralları çok katı çabuk değişen ve yenilenen yaratıcılık gerektiren bir satranç oyunu gibi kuralları değişkendir. Sizde su gibi olarak bu değişken seo kurallarında her kaba sığmalı ve her şekile girebilmelisiniz.
SEO Kurallarında değişmeyen ve değişmeyecek birkaç kuraldan bahsedeceğim.
SEO da Asla Yapılmaması Gerekenler.
- Web sitenizin tamamını asla Flash siteler içine kurmayın,
- Sitenizin arka plan rengi ile gizlenmiş anahtar kelimelerin tekrarı olan Gizli metinler girerek sitenizde spam yapmayın.
- Sitenizde (Frame) çerçeveler kullanmayın.
- Sitenize birden bire binlerce backlink üreten programlar ile dış bağlantılar almayın.
- Sitenize alacağınız linkler sektörünüz ve içeriğiniz ile alakalı sitelerden olmalı. Mesela bilgisayar parçaları satan bir firma moda ve güzellik ile ilgili bir siteden almamalı, ya da buna benzer.
İç bağlantılara önem verin, iç bağlantılar Google örümcekleri için rehber niteliği taşıyan ve sizin için önemli sayfaların ön plana çıkmasını sağlayan bir SEO tekniğidir. İç bağlantıları uygularken sitenizin anahtar kelimelerinde “anchor text” diye adlandırdığımız Türkçesi “çapa kelime” üzerinden site içerisinde anahtar kelimelerinizin varyasyonları ile sitenizde iç bağlantılar oluşturun. Örnek olarak makalenizin içinde SEO kelimesi geçtiğinde bu kelimeye www.SeoHit.org gibi istediğiniz iç sayfaya ya da ana sayfanıza link verin, bu sitenizin önemli sayfalarını güçlendirecektir.
SEO Teknikleri ile ilgili aşağıda 20 adet temel seo tekniği bulunmaktadır. Bunlarla ilgili makaleleri sizlere zaman buldukça yazacağım.
1. Sayfa Başlığı (Page Title)
2. Sayfa Açıklaması (Meta Description)
3. Anahtar Kelimeler
4. Robot Meta Etiketler
5. H1-H6 Etiketler
6. Bir sayfada kaç kelime var?
7. Anahtar kelime yoğunluğu
8. İlgili Sayfalar için iç bağlantılar.
9.Sitenizin içeriği ile ilgili sitelere bağlantı vermek.
10. www. lu ya da www suz bir şekilde sitenizi yapılandırın.
11. ALT Etiketler
12. Arama Motoru Dostu URL’ler
13. Anahtar kelimeleri Vurgulayın Kalın ve ya İtalik.
14. Akraba veya mutlak URLLERİ
15. Dizin veya dosya
16. SEO için PHP, HTML veya ASP mi?
17. Valid HTML ve CSS Yardım SEO?
18. Kalıcı Eski sayfalar için yönlendirme 301 redirect.
19. Sitenizde çifte içerik (Duplicate content) olmamasına dikkat edin.
20. Kırık Link Kontrolü yapın ve Kırık Linkleri düzeltin.
Bu sayfada anlatılanlar sadece acemi SEO’cular için anlatılmıştır ve sadece SEO’ ya giriş seviyesi ön bilgilerdi.
Kısaca SEO’yu açıklamak gerekirse şunları söyleyebiliriz.
- SEO Search Engine Optimization Yani Arama Motoru Optimizasyonu, Peki Ne İşe Yarar Bu Optimizasyon?
Arama Motorlarında Yükselmenizi Sağlar Eğer Ayrıntılı Anlatacak Olursak,
SEO Arama Motorlarında Üst Sırada Yer Almak İçin Yapılan Bir Dizi Çalışma’nın Bütününe Denir. Ama Bu İş Tamam Hadi Yükseltelim Diyince Olmaz. Çoğu Birinci Sıradaki Sitelerde SEO Çalışmaları Gözlemlenmiştir. Bizim İşimiz Sizi Arka Sıralardan Çıkartıp Ön Sıralara Yerleştirmek, Bunu Yaparken de Müşteri Memnuniyetini Göz Önünde Bulunarak Çalışmak.
Nasıl Google Birinci Sayfaya Çıkabilirim?
Herkes Birinci Sayfaya Çıkmak İster Ama SEO İşi Profesyonellik İşidir.
Bu İşin Ehline Kendinizi Teslim Etmezseniz Ön Sayfalara Çıkmanız
Çok Zor Olacaktır Ama Bizimle İmkânsız değildir Profesyonel bir çalışma ve sabırla.